رصدخانه مراغه
این رصد خانه که بزرگترین رصدخانه جهان در دوره قبل از اختراع تلسکوپ بوده است در زمانی که مراغه به پایتختی توسط هلاکو خان مغول انتخاب شده بود روی تپهای در غرب مراغه ساخته شده است. اين مجموعه كه امروزه فقط آثار كمي از آن باقي مانده است . طبق نوشته تاريخي درسال657 ساختمان آن به دستورهلاكو نوهٔ چنگیزخان مغول و همت خواجه نصيرالدين طوسي بنا شده است و درساختمان و درتشكيل آن شخصيت هايي چون علامه قطب الدين فخرالدين مراغي،محي الدين مغربي ، علي بن محمود نجم الدين الاسـطرلابي و... شركت داشته اند .بناي رصـدخانه ، 15سال طول كشيد . به امر هلاكو كتب واسباب وآلات علمي ونجومي بسياركه از فتح بغداد بدست آورده بود درآنجا متـمركز گرديد . اين مجموعه تا سال 703 هجري آباد بوده ليـكن پس از آن بر اثر زلزله هاي سخت ، بي توجهي حكام رو به ويراني رفت. و درحال حاضر آثاري از بناهاي متعلقه آن باقي مانده است. اين بنا تا زمان سلطان محمّد خدابنده مشغول به كار بوده است و ويراني آن بطور كامل و دقيق هنوز مشخص نشده است كه در چه سالي بوده است ولي در نوشته هاي حمدالله مستوفي در سال 720 به ويران بودن آن اشاره شده است..رصدخانه مراغه 167 سال پيش از احداث رصدخانه سمرقند ساخته شد و در زمان آباداني يكي از معتبرترين رصدخانه هاي جهان بوده است.در آن زمان بفرمان قوبیلای قآن امپراطور چین و برادر هلاکو خان کارشناسانی برای آموزش و الگو برداری از رصدخانه مراغه به این شهر آمده، پس از مراجعت به چین رصدخانه ای به تقلید از رصدخانه مراغه ساختند. علاوه بر رصدخانه چین همچنین رصدخانه های سمرقند، استانبول وهند از روی رصدخانه مراغه ساخته شده اند.
هولاکو برای نگهداری این مرکز پژوهشی موقوفههای ویژهای در نظر گرفت. کتابخانهای شامل ۴۰۰ هزار جلد کتاب و ابزارهای اخترشناسی، از جمله ذات الربع دیواری به شعاع ۴۳۰ سانتیمتر، کرههای ذات الحلق، حلقهٔ انقلابی، حلقهٔ اعتدالی و حلقهٔ سموت، نیز فراهم شد. در همین جا بود که زیج ایلخانی به سال ۶۷۰ هجری(۱۲۷۶ میلادی) فراهم شد. رصدخانهٔ مراغه فقط مخصوص رصد ستارگان نبود و یک سازمان علمی گسترده بود که بیشتر شاخههای دانش درس داده میشد. به علاوه، چون در آن زمان ارتباط علمی چین و ایران به علت استیلای مغولان بر هر دو سرزمین برقرار شده بود، دانشمندان چینی، از جمله فردی به نام فائو مونجی، در این مرکز فعالیت داشتند. همچنین، فیلسوف و فرهنگنامه نویس مسیحی، ابنالعبری، در رصدخانهٔ مراغه به درس دادن کتابهای اصول اقلیدوس و المجسطی بطلمیوس مشغول بودند.
تپهاي كه رصدخانه در آن واقع شده است به طول 510 و عرض تقريبي217 متر و به ارتفاع 110 متر مي باشد كه غرب مراغه واقع شده است. كه قسمتهاي مختلف رصدخانه بر روي آن واقع شده است اين بخشها عبارتند: از برج مركزي رصدخانه – واحدهاي مدور پنجگانه – كتابخانه.برج مركزيبرج مركزي كه وسيعترين فضاي كشف شده را تشكيل مي دهد قطري به اندازه 22 متر دارد ضخامت ديوار آن 80 سانتيمتر مي باشد. فضاي داخلي آن شامل يك راهرو و6 اطاق مي شود كه 4 اطاق مستطيلي شكل و 2 اطاق ديگر كه در سمت شمال و جنوب قرار گرفتهاند شكل هندسي ندارند.مصالحي كه در برج بكار گرفته شده عبارت است از سنگ قلوه، لاشه، سنگهاي تراش براي ازاره خارجي و داخلي و سنگهاي تراش بزرگ براي ورودي برج آجري در سه اندازة مختلف. ملات و اندود گچ، كاشيهاي بزرگ لعابدار در سه طرح و نوع مختلف سنگهاي حجاري شده و نقش دار و آجرهاي نقش دار تزئيني مي باشد.واحدهای مدور پنجگانهدر قسمت جنوب و جنوب شرقي و شمال برج مركزي رصد خانه پنج واحد مدور كشف گرديده كه هريك بطور مستقيم در كار پژوهشهاي نجومي مورد استفاده داشتهاند. در گوشه شمال غربي تپه واقع در زير حصار شمالي محوطة رصد خانه بناي جالبي به مساحت 330 متر مربع بدست آمده كه با توجه به جنبه هاي مختلف امر ميتوان آن را كتابخانه مجموعه دانست. بغير از قسمتهاي ذكر شده در دامنة غربي تپه رصدخانه مراغه و مشرف به روستاي طالب خان چهار مجموعه معماري و تعدادي دخمه كشف گرديده كه گذشته از ارزش معماري از نظر روشن ساختن بسياري از ويژگيهاي مذهبي – اجتماعي و اوضاع و احوال خاص دوره ايلخاني به خصوص جامعه مسيحيت زمان، داراي اهميت و اعتبار فراوان مي باشد.
در سالهای اخیر گنبدی برای محافظت از بقایای این بنا بر روی بخشی از آن ساخته شده است.پرویز ورجاوند و همکارانش در دهه ۱۳۵۰ به کاوش محوطه این رصدخانه پرداختند و قسمتهای مختلف آن را شناسایی کردند.
منبع:دانشنامه ستاره شناسی به نقل از:http://maragheh.tbzmed.ac.ir/maragheh_rasadkhaneh.html
جهت مطالعه بیشتررجوع کنیدبه:
اللهم انا نرغب الیک فی دوله کریمه
۱۳۸۷ اردیبهشت ۱۵, یکشنبه
اشتراک در:
نظرات پیام (Atom)
درباره من
پیوندها: دریاچه ها
- پست گوگل
- پست یاهو
- بلاگر
- Global Issues / مسائل جهاني
- کارمندنیوز
- جشنواره تسما
- جشنواره رازی
- جشنواره فردوسی
- جشنواره بین المللی خوارزمی
- جشنواره فارابی
- جشنواره ابوریحان
- اثیر
- دانشکده مدیریت دولتی دانشگاه سیراکیوز
- دانشکده حکومتداری دانشگاه هاروارد
- هیات حمایت از کرسی های نظریه پردازی
- PUBLIC POLICY - wisegeec
- PUBLIC POLICY
- Good Governance - UN
- Governing/ مجله حکومتداری
- United nations/سازمان ملل
- National Academy of Public Administration
- International Labour Organization / سازمان بین المللی کار
- Open Budget Index / سازمان بین المللی شفافیت بودجه ای
- UNDP - ( HDI ) - Human Development Report
- transparency international / شفافیت بین الملل
- کتابخانه رایگان مدیریت
- فرهنگ فارسی
- فرهنگ لغت به شش زبان
- webster
- مقالات سیاست
- کتابخانه کنگره
- مرجع دانش /CIVILICA
- مقالات مدیریت
- EIPA
- HBR
- kaizen
- هم افزایی
- شش سیگما
- مدیران عصر ظهور
- مجلات ایران
- عصر مدیریت
- راهکار مدیریت
- دانش مدیریت
- مدیر
- پیام مدیریت
- گزیده مدیریت
- تدبیر
- مرکز آموزش مدیریت دولتی
- مرکز تحقیقات استراتژیک
- مركز مطالعات مديريت و بهره وري ايران
- مدیریت کلماتی
- سازمان ملل متحد
- دانشگاه علامه طباطبایی
- شورای عالی انقلاب فرهنگ
- وزارت علوم،تحقیقات وفناوری
- وزارت کشور
- وزارت امور خارجه
- مجمع تشخیص مصلحت
- مجلس شورای اسلامی
- معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی
- ریاست جمهوری
- سایت دولت
- مدیر
- عصر مدیریت
- PUBLIC POLICY - wisegeec
- PUBLIC POLICY
- National Academy of Public Administration
- کتابخانه رایگان مدیریت
- Good Governance - UN
- Governing/ مجله حکومتداری
- United nations/سازمان ملل
- PUBLIC POLICY - wisegeec
- PUBLIC POLICY
- National Academy of Public Administration
- کتابخانه رایگان مدیریت
- Good Governance - UN
- Governing/ مجله حکومتداری
- United nations/سازمان ملل
- Global Issues / مسائل جهاني
- Global Issues / مسائل جهاني
- Global Issues / مسائل جهاني
- Global Issues / مسائل جهاني
- Global Issues / مسائل جهاني
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر