اميرمؤمنان، مولاي متقيان علي (ع) مي فرمايد: ((من علمني حرفاً فقد صيرني عبداً))؛ هرکس چيزي به من بياموزد، مرا بنده خويش کرده است.
امروز چهارشنبه 12/10/87 آخرین کلاس از مجموعه کلاسهای حضوری دوره کارشناسی ارشد رشته مدیریت دولتی با گرایش تشکیلات و روشها را، در دانشکده مدیریت و حسابداری دانشگاه علامه طباطبایی (ره) برگزار کردیم. کلاس فوق مربوط به درس "طراحی سازمانهای متناسب با عصر اطلاعات" بوده، و اداره کلاس تحت هدایت، استاد بزرگوار دکتر بهروز رضایی منش انجام شد.
حقوق معلم در آينة فرمايشات حضرت سجاد (ع)
حضرت سجاد (ع) در فرمايشات خود سفارش بسياري در حفظ حقوق معلم از سوي شاگردان دارند و مي فرمايد:(( حق کسي که عهده دار تعليم توست آن است که او را بزرگ شماري و مجلس او را سنگين بداري و نيکو به وي گوش فرا دهي و روي خود را بر او کني و با او بلند سخن نگويي و کسي را که از او چيزي مي پرسد تو پاسخ ندهي و بگذاري که خود او پاسخ گو باشد و در مجلس او با هيچ کس به صحبت ننشيني و در محضر او بدگويي از کسي نکني و اگر از او در نزد تو بدگويي شد از او دفاع کني و عيب پوشش باشي و فضايل و مناقب او را آشکار کني و با دشمنش همنشيني نکني و با دوستش دشمني نورزي؛ پس چون چنين کردي، فرشتگان خداي تعالي به سود تو گواهي خواهند داد که مقصد و مقصود تو از او و فرا گرفتن دانش او فقط براي خدا بوده نه به خاطر مردم(( (1).
در این مجال قصد را بر آن بنا نموده ام که ضمن یادآوری و مرور دوره، کلاسهای درس و بوِیژه اساتید گرامی از تک تک دانشجویان همکلاس، کادر ادرای و آموزشی و پژوهشی دانشکده ودانشگاه، و علی التخصیص اساتید فرهیخته و فرزانه ای که زحمت و مشقت اداره کلاسها، و هدایت و راهنمایی دانشجویان را داشتند تشکر وسپاسگزاری نمایم.
در دوره کارشناسی ارشد توانستیم با راهنمایی 10 نفر از اساتید برجسته کشوری، که دانش آموخته دانشگاههای داخل و یا خارج از کشور بودند، 16 ماده درسی را مطالعه و سپری نماییم. این کلاسها در اوقات مختلف از روز و در روزهای شنبه لغایت چهارشنبه به صورت مرتب برگزار می شد. و در نهایت پایان نیمسال با برگزاری آزمون های نهایی نیمسال پرونده ماده درسی نیز مختومه می شد و یا اینکه بنا به تشخیص استاد ناتمام اعلام شده وکماکان تا اتمام مباحث ضروری دروس تداوم می یافت.
و در نهایت می خواهم ضمن معرفی کلاسها و اساتید، فضایل و کمالات ایشان را نیز یادآور شده و مراتب رضایت و قدرانی هود از اساتید را ابراز نماییم.
در این نگاشته قصد دارم به ترتیب مواجه، و ترتیب برگزاری کلاسها به معرفی کلاسها و اساتید همت گمارم.
شاید هر زمان بحث از سیستم برای ما یادآوری شود، اولین چیزی که در ذهن ما غلیان خواهد نمود کلاس ها و بحث های استاد بزرگوار خانم دکتر شمس السادات زاهدی باشد. ایشان در نیمسال سوم استاد درس سمینار آشنایی با سازمانهای دولتی ایران بودند. اخلاق و رفتار متین و همراه باعزت نفس و اعتماد به نفس، محبت و خوشگویی و خوش گویی و خوش رویی از صفات بارز ایشان بودند نسبت به حرکت در مسیر صحیح و اصلاح اشتباهات، حتی در حرف زدن و ادای حروف تاکید داشتند، همیشه نسبت به رعایت حقوق انسانها، توجه به مسائل زنان، داشتن نگرش سیستمی وجهانی، حفظ طبیعت و ... حساس بودند. و هیچ خواهش و پرسش دانشجویی را رد نمی کردند. البته با ایشان در نیمسال آخر آشنا شدیم ، که دلیل تقدمشان در معرفی، رعایت حق تقدم خانمها بر آقایان طبق اموزه های اسلام است.
اولین کلاس در این دوره ما زبان انگلیسی، و نخستین استاد ما در این دوره، آقای دکتر فتاح شریف زاده بودند، که علاوه بر زبان، دروس روش تحقیق در مدیریت و فرایند خط مشی گذاری عمومی پیشرفته را نیز ارائه کردند، علاوه بر کمالات علمی، اخلاق و منش متواضع، متین و بزرگوارانه، تاکید و توجه ویژه ایشان به رعایت اخلاق و انصاف و جامع بینی در مطالعه و نقد متون علمی، و تبعیت کامل از موازین علمی از سوی ایشان، شهره جامعه علمی دانشکده بود.
آقای دکتر بهروز رضایی منش با ارائه دروس تئوریهای مدیریت پیشرفته، مدیریت رفتار سازمانی پیشرفته، و طراحی سازمانهای متناسب با عصر اطلاعات در سه ترم متوالی دسـتگیر، همراه و هادی امینی برای دانشجویان بودند، به واقع، با هر بار حضور ایشان در کلاس و کلید خوردن بحثی، آفاق جدیدی از علم در قالب آشنایی با سایر علوم، شخصیتهای علمی و اجتماعی، کتابها، سخنرانها، انواع مکاتب و فرهنگها و ...به روی مان باز می شد. درد دلها و قبض و بسط های روحی ایشان نیز تاثیر عمیقی بر کلاس داشت.و تقریباً بازدید کننده ثابت و هفتگی وبلاگ ایشان به نشانی ذیل بودیم.)به نشانی ذیل؛
http://www.rezaeemanesh.blogfa.com/
سومین استاد ما آقای دکتر میرعلی سید نقوی بوند که زحمت ارائه درس مدیریت منابع انسانی پیشرفته را بر خود هموار نمودند، ایشان همواره آرام و مطمئن و بدور از تنش، فارغ از فضای پرجنجال سیاسی، با رویکرد علمی و استفاده از منابع بروز و غنی به ارائه مطالب می پرداختند، و سعی در استفاده حداکثری از زمان کلاس را داشتند.
از آقای دکتر جمشید صالحی صدقیانی گفتن شاید بی اساس باشد، چرا که هم غالب جامعه علمی ودانشگاهی ایران ایشان را، حداقل بهتر از ما می شناسند، و نیز زبان ما در ادای حق مطلب قاصر خواهد بود. ایشان با ارائه دو درس آمار(1) و آمار تحلیلی، راهنمایی و آموزش و پرورش دانشجویان را به هنگام غروب آفتاب بر عهده داشتند. غروب آفتاب به این خاطر که ایشان همزمان معاونت آموزش تحصیلات تکمیلی دانشگاه را نیز بر عهده داشتند و درست به همین خاطر اغلب کلاسهای ایشان در لحظات پایانی روز و گاه حتی روزهای تعطیل برگزار می شد. ایشان در نهایت سادگی و طیب خاطر و همراه با دلسوزی، ودر عین حال جدی و پشتکارانه به ارائه مطالب همت می گماشتند، و هرگز کیفیت علمی را بر کمیت علمی مرجح نمی دانستند. مسائل اجتماعی و اخلاقی را نیز بمراتب گوشزد می کردند.
روز سه شنبه درس پژوهش عملیاتی پیشرفته را در محضر استاد معزز آقای دکتر امیری داشتیم. ایشان به کارایی و کارآمدی علمی فوق العاده اهمیت قائل می شدند، با رافت و دلسوزی به ارائه مطلب می پرداختند. و هرگز نسبت به رنجش خاطر و یا بطالت زمانی دانشجو راضی نمی شدند.
آقای دکتر رضا واعظی که در نیمسال دوم درس بررسی مسائل مدیریت دولتی ایران را خدمت ایشان مطالعه کردیم، در نیمسال بعدی با ارائه درس مدیریت دولتی تطبیقی پیشرفته لطفشان را از ما دریغ ننمودند. ایشان ضمن وسواس شدید در منحرف نشدن از مسیر علمی، و پرداختن حق متون علمی، از رویکردها و روش های غیر علمی نیز به شدت اجتناب می ورزیدند. چکیده نویسی، مطالعه دقیق، پرهیز از مسائل بی اهمیت و زاید از جمله ویژگی های بارز کلاسهای ایشان بود. ایشان کل کلاس را جهت مشارکت و همکاری در بحثها تشویق کرده و تحریک می کردند.
در درس مدیریت استراتژیک پیشرفته میهمان جلسات پربار و برنامه ریزی شده آقای دکتر داود حسین پور بودیم، هنوز هم تعریف و تمجید روش آموزشی و منش اجتماعی ایشان، ورد زبان دانشجویان استایشان به کارهای همه بعدی و بروز در آموزش، و استفاده از سایتهای اینترنتی معتبر اشاره داشتند، شخصیت والایی برای دانشجویان قائل و از حمایت و راهنمایی های وسیع خود دریغ نمی کردند، در کل، کلاس با ایشان خیلی راحت و خودمانی بودند.
درسی بود که از دوره کارشناسی ارشد برای ما تقریباً ناشناخته مانده بود و از کاربردها و ابعاد آن اطلاع چندانی نداشتیم که همانا درس مدیریت سیستم های اطلاعاتی پیشرفته بود. استادی این درس را آقای دکتر حبیب رودساز برعهده داشتند، ایشان سعی در حفظ فضای کلاس بصورت پرانرژی و باطراوت را داشتند. از نظرخواهی غافل نمی شدند، دایره وسیعی از علم را معرفی می کردند، و از منابع مختلف و جدید استفاده می کردند، در حین اینکه از ارائه مثالهای کاربردی و عینی ومنطبق با کشورمان ایران، بهره می جستند. و در همراهی با دانشجو ظرفیت بالایی را از خویش بروز می دادند.
از جمله اساتیدی که خاطرات ایشان از اذهان پاک نمی شود و مطالب و اشاراتشان برای همیشه در حافظه ما خواهد ماند، آقای دکتر محمد شریف، استاد ارجمند درس حقوق اساسی سازمانهای دولتی بودند، ایشان زاویه دید ما را وسیعتر، اطلاعات ما را بشدت افزونتر، و جهت تحلیل ها و برداشتهای ما را فوق العاده تحت تاثیر و تقویت قرار دادند. به گفتار و کردار منطقی بها داده، و از بحث های عبث دوری می جستند و می گفتند: "ذهن و فکر برای تحلیل است نه حفظ و از بر کردن، حفظ کردن و بایگانی کردن کار ماشین و رایانه است".
احمد ساجدی
12/10/1387 تهران – دانشگاه علامه طباطبایی(ره)
طباطبایی(ره)
(1)؛http://www2.irna.ir/occasion/12ordibehesht85/index.htm
اللهم انا نرغب الیک فی دوله کریمه
۱۳۸۷ دی ۱۱, چهارشنبه
بوستان مدیریت دولتی
۱۳۸۷ دی ۸, یکشنبه
ساموئل هانتینگتون درگذشت
ساموئل هانتینگتون درگذشت.
Huntington, who taught for 58 years at Harvard before retiring in 2007, died Wednesday at a nursing facility in
In his 1996 "The Clash of Civilizations and the Remaking of World Order," which expanded on his 1993 article in Foreign Affairs magazine,
His focus on religion rather than ideology as a source of conflict in the post-Cold War world triggered broad debate about relations between the Western and Islamic worlds, especially in the aftermath of the September 11, 2001, attacks on the
Despite criticism his thesis was simplistic or in the words of Middle East scholar Edward Said promoted the idea of "West versus the rest,"
"People all over the world studied and debated his ideas," friend and Harvard professor emeritus Henry Rosovsky wrote on the Harvard website. "I believe that he was clearly one of the most influential political scientists of the last 50 years."
Huntington, who wrote, co-wrote or edited 17 books, served in the White House in 1977 and 1978 under President Jimmy Carter as coordinator for security planning for the National Security Council.
سامئل هانتینگتون برای دانشجویان و اساتید مدیریت دولتی و علوم سیاسی چهره ای شناخته شده و جاافتاده است. او نظریه پرداز تئوری های معروفی چون "برخورد تمدنها"، و "شکاف سیاسی " در بحث مدیریت توسعه و توسعه سیاسی منفی است.
۱۳۸۷ دی ۷, شنبه
سفر با قطار فساد از ایستگاه بی تدبیری
حدوداً 14 آبان جهت تهیه بلیط قطار برای 24 آبان 87 به آژانس های مسافرتی مراجعه نمودم و توانستم برای 24 آبان بلیط رفت از تهران به مراغا(مراغه) تهیه کنم، اما برای بلیط برگشت از مراغا به تهران برای 29 آبان 87 بلیت پیدا نشد، اما در اثر مراجعات و جستجوهای متعدد بالاخره فردی را پیدا کردند که تضمین کرد هر زمان که خواستید می توانم برای 29 آبان بلیت قطار در اختیار شما قرار دهم. ولی ما به امید پیدا کردن بلیت از طریق خرید بلیت استردادی یا اینترنتی همچنان در جستجو بودیم، و پی در پی به آزانس ها مراجعه می نمودیم.تا اینکه درفرجام کار در صبح جمعه 29 آبان به این نتیجه رسیدیم که دیگر امیدی به تهیه بلیت قطار برای 29 آبان نیست و یا باید با اتوبوس سفر کنیم ، یا از همان مرد دستفروش بلیت تهیه کنیم. در نهایت حدود ساعت 11:50 نزدیک به ظهر به آن مرد مراجعه نمودیم و با 20000 ریال تفاوت قیمت بلیت تهیه نمودیم، نکته جالب اینکه هنوز در دست آن مرد بلیت قابل توجهی وجود داشت و دنبال مشتری می گشت. و در ادامه نیز با پرداخت 35500 ریال بلیت را به نام خود نموده و سوار شدیم، اما نکته قابل توجه تر اینکه در کوپه ای که من بودم تمامی هر شش نفر حاضر در آنجا همانند من پس از روزها جستجو بالاخره از دستفروش و مخصوصاً از همان دست فروش بلیت تهیه کرده بودند. و باز نکته جالب اینکه رییس قطار آنقدر پول از مسافرین جمع کرده بود که کیف پولش کاملاً پر شده بود، گویی هیچ کس از آژانس های مسافرتی ببلیت تهیه نکرده بود. ذکر این نکته مهم است که روز چهارشنبه یعنی 27آبان 87 به مناسبت عید غدیر تعطیل رسمی بود و خیل عظیمی از مردم به مسافرت پرداخته بودند.
۱۳۸۷ دی ۵, پنجشنبه
مديريت اسلامي يا مديريت بر مسلمين؟
رسالت5/10/87
فرهنگ اسلامي سرشار از مهمترين روشهاي خوب مديريت بوده و قدرت و تاثير اين مديريت بسيار عالي است تا آنجايي كه در عصر پيامبر اعظم(ص) و دوران ائمه معصومين (عليهمالسلام) از جامعهاي فقير و ناتوان كه گرفتار جنگهاي قبيلهاي بر سر مسائل كمارزش قومي بود، جامعهاي نوين و متعالي ساخت به طوري كه طي مدت زماني كوتاه بر بزرگترين امپراتوريهاي زمان خود پيروز شد و تمدن عظيمي را بنيان گذاشت.
بهترين روشها و دستورات اداره و هدايت انسانها، در قرآن، پس از گفتار و كردار پيامبر بزرگوار اسلام(ص) و ائمه معصومين (ع) تجلي يافته است كه ميتوان به قدر كافي از آنها بهره جست.
اكنون از افتخارات ما ايرانيان، اين است كه در كشور اسلامي با فرهنگ غني اسلام زندگي ميكنيم كه پشتوانه آن تعاليم الهي و رهنمودهاي انبياء و امامان معصوم(ع) ميباشد.
ولي متاسفانه برخي از مديران ما براي اداره امور جامعه از مديريت اسلامي بهره وافي و كافي نگرفته و فقط بر مسلمين جامعه مديريت ميكنند. تا جايي كه بعضي از مديران جامعه ما فقط ميز مديريتي دارند، برخي جايگاه آن، بعضيها هم مديرند و ماشين مديران را دارند و برخي ديگر در اصل ماشيناند و ماشن مديران را ميرانند. بعضيها حكم مديريتشان از جنس كاغذ و امضاي مافوق است و بعضي ديگر از جنس عمل و كاركرد و تجربه. بعضيها مديرند و يك دنيا ارزش و برخي ديگر مديرند و بس. بعضيها امضايشان چند روزي اعتبار دارد و بعضي عملكردشان يك عمر. بعضي عشق مديريت دارند و برخي مديري عاشقاند.
به راستي، مدير جامعه اسلامي كيست و جايگاه او در كشور اسلامي كجاست؟
همه ما، هم شنيده و هم خواندهايم كه مديريت، هم علم است و هم هنر، يعني هم آگاهي و هم تجربه، هم اكتسابي و هم ذاتي و هم توانايي و هم عشق. ضرورت مديريت و اداره امور جامعه تا آنجا قابل ارزش و اهميت است كه پيامبر بزرگوار اسلام(ص) فرمودند كه از خطر فقر بر امت اسلام بيمناك نيستند، بلكه نگراني ايشان از بابت تدبير نادرست است.
به همين جهت مقرر داشتند كه هرگاه در يك مسافرت دسته جمعي، تعداد افراد به سه نفر رسيد،يكي از آنان بايد مديريت گروه را به عهده بگيرد و برنامه سفر و مسير را با مشورت ديگران مشخص نمايد. بزرگترين بدبختي يك انسان و يك امت، محروميت از مديران و رهبران شايسته است.
حضرت علي(ع) هرگاه ميخواست مردم را نفرين كند، ميفرمود: «ابد لني الله بهم خيرا منهم و ابدلهم بيشرالهم مني» خدا هرچه زودتر مرگ مرا برساند و بر اينها همان كسي را مسلط كند كه شايسته او هستند.(1)
مشكل اساسي جوامع عقب مانده، ناشي از كمبود امكانات و سرمايه نيست، زيرا معمولا در هر جامعهاي مقداري امكانات، سرمايه و زمينههاي فعاليت وجود دارد كه با تلاش بيشتر و كم كردن دامنه توقعات، ميتوان به نتيجه مورد قبول رسيد، اما مشكل اصلي اين جوامع فقدان مديريت صحيح است.
به واسطه مديريت خوب ميتوان سرمايه را خلق كرد، ولي مديريت ضعيف مقدار سرمايهها و امكانات موجود را نيز هدر ميدهد.
امام علي(ع) ميفرمايد:
«حسنالتدبير ينهي قليل المال و سوءالتدبير يقني كثيرالمال»
تدبير و مديريت خوب، سرمايه اندك را افزون ميكند، اما مديريت و تدبير نادرست، سرمايه انبوه را نيز نابود ميسازد.
از سرمايه به تنهايي كاري ساخته نيست. در كنار پول بايد تدبير، تلاش و عشق نيز وجود داشته باشد. بدون وجود تدبير، سرمايه ارزش ساز نيست، كمبود واقعي به طور عمده چند چيز است؛
1- فقدان مديريت و مديران خوب -2 فقدان انسانهاي خوب و آموزش ديده -3 ناتواني در بهرهگيري از امكانات، سرمايهها و تواناييهاي موجود.
مديريت خوب، كمبود امكانات و سرمايه را جبران ميكند. مديريت در تعاليم اسلامي از جايگاه ويژهاي برخوردار است. تا جايي كه امام علي(ع) در جهت اهميت جايگاه يك مدير يا فرمانده مي فرمايد:
«و موقعيت رهبر و فرمانده، همانند موضع و نقش نخ تسبيح است كه دانهها را به هم پيوند ميدهد. وقتي رشته پاره شد، دانهها پراكنده ميشوند و بدون نتيجه خواهند ماند و هيچگاه در كنار يكديگر جمع نخواهند شد. (2)
امام رضا(ع) نيز در باب اهميت و جايگاه مدير ميفرمايد:
(آيا نميداني كه والي مسلمين مانند ستون وسط خيمه است؟ به طوري كه كه هركس [از هر طرف و در هر زمان اراده كند] به آن دسترسي دارد.(3)
به طور كلي نقش مدير در جامعه را به نقشهاي مختلفي نظير نقش مغز در بدن و روح در كالبد تشبيه كردهاند كه نقش هماهنگ كننده و نظم دهنده را در بين ابزارها و نيروهاي موجود دارد تا به اهداف مورد نظر در جامعه دست پيدا كند.
باتوجه به آشنايي مختصر با جايگاه مدير در جامعه خصوصا جامعه اسلامي، حال به حقوق متقابل افراد جامعه و مديران آن اشاره ميكنيم؛
بهترين سخن در ارتباط با حقوق متقابل امت و رهبران اسلامي، كلام اميرمومنان علي(ع) است كه ميفرمايد:
«مردم، مرا بر شما حقي است و شما را بر من حقي، بر من است كه خيرخواهي از شما دريغ ندارم و حقي را كه از بيتالمال داريد ادا كنم، شما را تعليم دهم تا نادان نمانيد و آداب آموزم تا بدانيد.
اما حق من بر شما اين است كه به بيعت وفا كنيد و در نهان و آشكار، حق خيرخواهي ادا كنيد.
چون شما را بخوانم، بياييد و چون فرمان دهم بپذيريد و از عهده برآييد.(4)
حال اگر مديران اسلامي ما نظري به حقوق متقابل خود و جامعه داشته باشند متوجه اين مطلب خواهند شد كه چه حقي را نسبت به مردم جامعه ادا كرده و چه حقي را ادا نكردهاند؟
اگر مروري بر مديريت و رهبري امام امت در دوران پس از انقلاب داشته باشيم به خوبي در خواهيم يافت كه كلام اميرالمومنين(ع) تا چه اندازه در انديشه و هدايت و راهبري ايشان تجلي نموده و كارگزارانش (مديران وقت مثل شهيدان رجايي، باهنر و ...) چگونه نمادي از يك مدير اسلامي را به امت اسلامي نمايان كردهاند.
با گذشت سه دهه از پيروزي انقلاب شكوهمند اسلامي و تنومند شدن نهال انقلاب و با وجود داشتن رهبري فرزانه كه به حق جانشين خلف آن معمار بزرگ انقلاب بوده و هستند ما بايد شاهد تجلي هرچه بيشتر مديريت اسلامي در جامعه خصوصا در كشور اسلامي خود باشيم.
انشاءالله در مجالي ديگر بررسياي در مورد عملكرد مديريتي مديران كشور اسلامي خود خواهيم داشت.
منابع:
- نهجالبلاغه
- بحارالانوار
- انسان كامل، استاد مطهري
- مديران جامعه اسلامي، عليرضا عليآبادي
پينوشتها:
-1 نقل از استاد مطهري، كتاب انسان كامل، ص 62.
-2 نهجالبلاغه، خطبه 146 - ترجمه فيضالاسلام.
-3 بحارالانوار، جلد 49 - ص 165.
-4 نهجالبلاغه، خطبه 34، ترجمه دكتر شهيدي.
منبع:
رسالت پنج شنبه 5دي1387:http://www.resalat-news.com/?pap=212068
۱۳۸۷ دی ۲, دوشنبه
نقشه جامع علمي كشور
نقد و تحليل نقشه جامع علمي كشور
مقام معظم رهبری: ما در کشور به نقشه جامع علمي احتياج داريم، اين را بايد ترسيم کنيم. ما بايد بدانيم که براي رسيدن به هدف چشم انداز بيست ساله، نقشه علمي جامع ما چيست؟ اين کار انجام نگرفته و ما آن را نياز داريم و بايد انجام بگيرد.
درباره نقشه جامع علمي كشور بايد گفت؛ اين طرح از الزامات اساسي و بنيادي جهت سير و پيشرفت و جهت گيري علمي كشور و تحصيل اهداف علمي كشور است. و ضمن تقدير از پايه ريزان و تدوين كنندگان اين مهم، ما نيز تلاش خود را در جهت مطلوب و بهينه سازي بيشينه اين عامل حياتي حيات علمي كشور مصروف مي كنيم.
مديران پرحاشيه دولتي
۱۳۸۷ آذر ۲۴, یکشنبه
مدیریت بومی و ایرانی
۱۳۸۷ آذر ۲۱, پنجشنبه
فساد اداری
سازمان جهانی مبارزه با فساد مالی و اداری (Transparency International) هر سال پیرامون وضعیت فساد مالی و اداری در مناطق مختلف جهان گزارش میدهد. این سازمان جهانی اینبار موضوع گزارش خود را به «فساد مالی در ۲۲ کشور بزرگ صادرکنندهی دنیا» اختصاص داده است. میکولوش مارشال، مسئول این سازمان در امور اروپا و آسیا، در گفتوگو با بخش فارسی دویچه وله به این مسئله اشاره میکند که در مقایسه با دیگر کشورهای جهان، ایران در ردهی کشورهایی است که در آنها فساد مالی افزایش چشمگیری داشته است.
شرکتهای روسی و چینی، فاسدترین شرکتها
مسئولین سازمان جهانی مبارزه با فساد مالی
این نهاد بینالمللی، پیرامون این مسئله تحقیق کرده است که آیا این شرکتها برای به دست آوردن قرارداد رشوه پرداختهاند یا خیر؟
میکولوش مارشال در خصوص نتیجهی این تحقیقات، چنین میگوید: «در میان ۲۲ کشور صادرکنندهی دنیا، شرکتهای بزرگ اروپای غربی و کانادا از لحاظ رشوه، در مقایسه با شرکتهای روسی، چینی، مکزیکی، برزیلی و حتی ایتالیایی، وضعیت بهتری داشتهاند. یعنی این شرکتها کمتر آلودهی مسایل رشوهخواری بودهاند.»
سازمان "ترنسپرنسی اینترنشنال " به دولتها پیشنهاد میکند که با شرکتهایی که رشوه میپردازند برخورد قانونی کنند.
وضعیت ایران
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: میکلوس مارشالعلاوه بر سازمان جهانی مبارزه با فساد اداری و مالی، "کنوانسیون سازمان ملل متحد" نیز در اکتبر سال ۲۰۰۳ میلادی فعالیت خود را آغاز کرد. بر اساس اصول این کنوانسیون، دولتها موظف هستند در ارائهی اطلاعات خود، شفاف و در برابر جامعه پاسخگو باشند. اما وضعیت رشوهخواری در ایران چگونه است؟
میکولوش مارشال، مسئول سازمان "ترانسپرنسی" در امور اروپا و آسیا، در ادامهی توضیحات خود، وضعیت ایران را شبیه به اوضاع کشورهای کمونیستی سابق ارزیابی میکند. وی با اشاره به اینکه جمعآوری اطلاعات پیرامون رشوهخواری بسیار دشوار است، ادامه میدهد: «ولی بر اساس آماری که سازمان ما توانست به دست آورد، جمهوری اسلامی ایران از لحاظ فساد اداری و مالی در ردهی فاسدترین کشورهای دنیا قرار دارد.»
مبارزه لفظی با رشوهخواری
میکولوش مارشال به سخنرانیهای محمود احمدینژاد علیه رشوهخواری نیز اشاره میکند و میگوید: «صحب کردن یک چیز است، ولی عملکردن چیز دیگر. بسیاری از حاکمان مستبد دنیا علیه رشوهخواری در کشورشان صحبتهای زیادی میکنند، ولی این یک ترفند سیاسی است. ادعاهای آقای احمدینژاد پیرامون مبارزه علیه رشوهخواری پرسشبرانگیز است و من فکر نمیکنم اقدام مشخصی علیه رشوهخواری انجام داده باشد. به نظر سازمان "ترانسپرنسی اینترنشنال"، یکی از مشکلات اساسی ایران رشوهخواری است و این معضل نیز همچنان به قوت خود باقی است.»
موقعیت ایران در ردهبندی فساد مالی
در فهرست سازمان بينالمللى مبارزه با فساد مالی و اداری، میزان رواج فساد در كشورها با نمره مشخص مىشود. بهترین نمره ۱۰ است كه به كشورى با پايينترين میزان فساد داده میشود. کارشناس این سازمان میگوید: «جمهوری اسلامی ایران در ردهی گسترش فساد مالی نمره ۲ دارد، یعنی به این ترتیب در ردهی فاسدترین کشورها از نظر رشوهخواری قرار میگیرد.»
بنا به گزارش سازمان جهانی مبارزه با فساد مالی، در سال ۲۰۰۷ میلادی نیز ایران در كنار جمهورى دومينيكن قرار گرفته و در فساد مالی و رشوهخواری بیشترین سطح رشد را داشته است.
۱۳۸۷ آذر ۱۹, سهشنبه
مدیریت دولتی و علوم سیاسی
از مشغولیت های سهل و ممتنع در رشته شناسی های دانشگاهی، شناخت و تعیین مرزهای رشته های مدیریت دولتی و علوم سیاسی است. یا بعبارت دیگر تعیین تفاوتها و تشابهات << رشته علوم سیاسی(1) >> یا << فرا رشته مدیریت دولتی (2) >> فضای علمی این نگاشته را اشغال خواهد کرد.سهل و ممتنع بدین جهت که تفاوت و تشابه جایگاه و کارکرد مدیریت دولتی و علوم سیاسی، با تدقیق در نام و نشانشان قابل ادراک است، ولی در فضای غیر آکادمیک و نیز فضای عمومی و یا کاربردی این دو آنچنان سر به سر هم می سایند که تنها با اشاره آشکارا و مستقیم می توان به تفکیک این دو پرداخت تا جایی که در برخی موارد، برای تفکیک جایگاه این دو از هم، از علم حقوق (3) استمداد می شود. اما مدیریت دولتی را بصورت فرا رشته ای و علوم سیاسی را همانند سایر علوم دانشگاهی درقالب رشته ریختیم، که دلیل آن چنین است که علوم سیاسی همانند سایر رشته های دانشگاهی تنها به برشی ازعلوم انسانی پرداخته، و از مدار سیاست خارج نمی شود و در کنار سایر علوم، و بدون سایر علوم نیز همان علوم سیاسی است، اما در آن سو مدیریت دولتی نه تنها برش ویژه ای از دایره علوم را به نام خود ثبت کرده، بلکه حتی در ارتباط وسیع و گسترده ای با سایر علوم عمل نموده و و تاثیر و تاثر رادیکالی را در کنار سایر علوم از خود به جای می گذارد، آن چنان که با غیبت سایر علوم حوزه و کیفیت عملکرد مدیریت دولتی بشدت تغییر فاز خواهد داشت. رشته های علمی مانند علوم سیاسی، حقوق، اقتصاد، فلسفه، جامعه شناسی، روانشناسی، حسابداری، ریاضی و آمار، علوم دینی، علوم نظامی و حتی علوم مهندسی چون مهندسی صنایع، مهندسی رایانه، و ....نه تنها تاثیر زیادی بر مدیریت دولتی دارند و حتی در حکم پشتیبان آن عمل می کنند، حتی گاه خود نیز تحت تاثیر مدیریت دولتی قرار گرفته و متاثر می گردند.اما شاه بیت شناخت تشابهات و تفاوتهای رشته علوم سیاسی و فرا رشته مدیریت دولتی در شناخت حوزه بحث و مانور آنهاست.جوهر کلام اینکه علوم سیاسی به مبحث سیاست و سیاست گذاری پرداخته، و مدیریت دولتی در حوزه اجرا و تدبیر، آن هم از نوع دولتی و عمومی مشغول است. پس به این ترتیب سایر تشابهات و تفاوتها را می توان به سادگی دریافت:
1 – حوزه بحث و تحلیل علوم سیاسی قدرت است وجایگاه قدرت را در اندامواره جامعه به تحلیل می نشیند، یعنی همان مطابق همان تعریف مشهور ؛ سیاست، علم استفاده از قدرت است. پس علوم سیاسی روابط قدرت در جامعه را بررسی می کند. ولی مدیریت دولتی حول محور دولت و با ابزارآلات اداری و اجرایی حرکت می کند و رابطه دولت با جامعه را مرقوم می دارد، یعنی با استفاده از وسیله ای به نام دولت به اداره جامعه می پردازد.
2 – با توضیح بالا مشخص می شود که حیاط خلوت رسمی و تخصصی و اجتماعی مدیریت دولتی قوه مجریه و دستگاههای ذیل آن می باشد ولی علوم سیاسی ساکن همیشگی خانه ملت یعنی مجلس و یا پارلمان است. چرا که سیاست گذاری و توزیع قدرت و ارزشها در جوامع، غالباً از مصدر مجالس محقق می شوند و تدبیر و اجرای سیاست ها بر عهده مدیران دولتی خواهد بود.
3 – عناصر اصلی علم مدیریت دولتی در نهایت دارای هدف هایی در رابطه با مفاهیمی چون عدالت، سیستم، رضایت، کیفیت، نظم، تعهد، سرعت و... می باشند اما هدف علوم سیاسی همواره در جهت تبیین قصه کسب یا توزیع قدرت چرخیده است.4
4– سیاست نسبت به مدیریت بشدت ذهنی، انتزاعی، و نرم افزاری است، در حالیکه مدیریت در کنار بحث های تئوریک ابزار عملیاتی و فنون تکنیکی را نیز ضمیمه خود ساخته است. همچنان که قاطبه دانشمندان با وجود علم خواندن سیاست، مدیریت را نه تنها علم بلکه سرجمعی از علم و عمل و هنر و ... قلمداد می کنند.
5 – علوم سیاسی تقریباً در تمامی دوران، حرکت بطئی و بسیار کند داشته و کمترین تاثیرات را از تحولات بر خود دیده است و به مرور زمان داده های تاریخی علم سیاست را تولید کرده است، در مقابل مدیریت دولتی لحظه به لحظه، و آن به آن با تحولات و تغییرات شدید مواجه بوده، و از تحولات محیطی بشدت تاثیر پذیرفته است، و گاه حتی در خلاف جهت قبلی خود قدم برداشته، و نیز، به انباشت تاریخی داده ها بسنده نکرده است.
6 – و اینکه در مدیریت دولتی غالباً توجه و میل نظریه ها و مدلها بر مدار مردم و جامعه حرکت کرده و خود را ملزم به همراهی با مردم یا اکثریت می بیند، تا از مشروعیت و مقبولیت اجتماعی برخوردار گردد. ولی در علوم سیاسی به دلیل توجه صرف به قدرت، تمایل اغلب نظریه ها و مدل ها روی ابزاری مانند رسانه ها، منابع اقتصادی، نیرو های نظامی و انتظامی، ... چرخ می خورد، چون هدف کسب و حفظ و... قدرت است.
7 – در مدیریت دولتی بیشتر سعی در تکیه بر عقل و علوم تجربی و نوین است، ولی در علوم سیاسی تمایل خاصی روی علوم فلسفی و کلامی می باشد.
توجه فرمایید:
۱۳۸۷ آذر ۱۸, دوشنبه
بحران مالی 2008 و فرصتها و تهدیدات پیش رو
همچنانکه در جدول فوق مشاهده می فرمایید، بحران در کوتاه مدت اثر منفی و نامطلوب بر اقتصاد جهان و کشورها خواهد گذاشت، اما در بلند مدت تاثیر آن در اقتصاد غرب با ضرس قاط منفی بوده، ولی اقتصادهای شرقی می توانند با تدبیر و هدایت و کنترل از آن در جهت منافع خود بهره برداری کنند، که در این صورت، و همچنین درصورت حرکت یکپارچه و منسجم این کشورها، علاوه بر بهرمندی کشورهای اخیر، می تواند به جهش و رشد اقتصادی جهانی منجر گردد.
همچنان به نظرم، بدیهی است که در کوتاه مدت تاثیر بحران مالی سال 2008 بر بازارها و اقتصاد جهانی منفی خواهد بود، دلیل آن هم ایجاد نوسانات و اختلالات شکننده در غالب بازارهای جهانی و برهم زدن پیش بینی ها، که در نتیجه آن حداقل در کوتاه مدت اکثر اقتصادها، و حتی اقتصاد جزیره ای ایران نیز از تندبادهای آن در امان نمانده و نخواهد ماند.و اگر غیر از آن فکر کنیم، به احتمال قریب به یقین به خطا رفته ایم. که تجربه افت شدید قیمت نفت بهترین مثال بر این مدعاست.
اما تاثیر این موج در بلند مدت می تواند برای اقتصادهای مختلف مثبت یا منفی، و جزیی یا شکننده باشد. شاید مهلکه باشد برای اضمحلال برخی اقتصادها و یا در مقابل سکوی جهشی برای عده ای دیگر. منظور چیست؟
بگمانم در بلند مدت نیز این بحران نتیجه ای جز ضرر و زیان برای اقتصاد مغرب زمین نخواهد داشت حال کم یا زیادش مهم نیست، ولی خیلی بعید است که نتیجه این وضعیت آنچنان تغییراتی باشد که در بلند مدت فایده اش بر هزینه اش فایق بیاید. حداقل بار روانی و تشدید نرخ ریسک سرمایه گذاری در باختر زمین را تا سالها در اذهان متجلی خواهد نمود.
اما در مشرق زمین وضعیت بگونه دیگری می تواند باشد، در صورت اتحاد اجمالی و توافقات ضمنی اقتصادهای شرقی، و مدیریت صحیح آنها، این وضعیت می تواند زمینه و بستر خوبی جهت نقل و انتقال سرمایه های بسیار کلان و انگیزه ها و تخصص های بسیار مهم به خاور زمین را رقم بزند. دلیل این امر آن است که علاوه بر شرایط نامساعد و آمیخته به ریسک اقتصادهای غربی، به نظر من دیگر ظرفیت جذب سرمایه در کشورها و اقتصادهای غربی از آستانه تحمل این اقتصادها فراتر رفته و این کشور ها زمینه و فرصتی جهت گردش و بازدهی مورد انتظار این سرمایه ها را در خود ندارند. اگر اقتصاد آمریکا زمانی می توانست با ریختن گندم به دریا امنیت سرمایه را در بخش کشاورزی حفظ کند، و یا با کمک های 700 میایارد دلاری بخش مسکن را راضی نگه دارد، و یا با کمک 34 میلیارد دلاری صنعت خودرو را از تباهی برهاند، و یا با افروختن جنگها و درگیری ها صنایع سنگین و نظامی را سودآور جلوه دهد، و یا با کمک های مالی بلاعوض به اسراییل و ... از تزریق بیش از حد نقدینگی به اقتصاد آمریکا ممانعت نماید، ولی امروز اغلب این سوپاپهای اطمینان نیز نمی توانند احتمال ریسک پنهان در فرایندهای سرمایه گذاری را زایل کنند.
در مقابل در اقتصادهای شرقی با وجود منابع اولیه مناسب و بازار تقاضای بی نظیر، و مخصوصاً در اقتصادهای بکری چون ایران هر سرمایه گذاری می تواند سودآور بوده و از امنیت بالایی برخوردار باشد، در این اقتصادها هم ظرفیت و بستر و فرصت آماده است، و هم به آخرین و گرانترین تکنولوژیها نیاز نیست، و هم بازار مطمئن همراه با منابع اولیه در دسترس، آماده جذب هر نوع سرمایه گذاری و کارآفرینی است.
اما لازمه این امر چند چیز است:
1- مدیریت و هدایت دقیق و علمی و بدور از تشریفات بوروکراتیک؛
2- اهتمام در جهت ایجاد فضایی امن و بدور از ریسک برای سرمایه هایی که مهم ترین ویژگی آنها ترسو بودن است؛
3- خروج از فضای نامطمئن و شک برانگیز و فساد آور سیاسی و امتناع از تشدید وضعیت امنیتی و نظامی؛
4- همگرایی و تعامل فزاینده همراه با وحدت عمل و نظر نسبی با کشورهای منطقه؛
5- فرهنگ سازی و آموزش همگانی مردم و هدایت افکار عمومی.
اما در غیر این صورت احتمالات دیگری می تواند مطرح شود، که ادامه وضع موجود، یا بدتر شدن بیش از پیش وضع فعلی و یا دیگربار فرصت سازی جادوگرانه غربیها از این وضعیت و تبدیل تهدید به فرصت در اثر غفلت اقتصادهای خاور زمین ممکن است از آثار روی تافتن از گزینه شرح داده در فوق شده باشد.
احمد ساجدی- تهران
919/9/87-مصادف با عید قربان
مدیریت دولتی در سنگاپور
درباره كالج آموزشي مديريت دولتي سنگاپور
CSC brings together public service officers from diverse backgrounds and provides them opportunities to plug into a service-wide network to exchange views, build shared ethos and perspectives, creating a rich environment for dialogue, knowledge sharing and learning
CSC programmes and services are practitioner-focused. With access to public sector thought leadership and line management, much of the training is facilitated by highly experienced practitioners who speak with authority and offer first-hand knowledge and experience
Through its programmes and services, CSC aims to build commitment and strategic capacity in governance, leadership, public administration and management for a networked government for the Singapore Public Service
اندر باب مدیریت دولتی
روزنامه تفاهم 85/9/29
ریشه واقعی مشکلات کشور
نائب رئيس مجلس:
ريشه مشكلات كشور مديريت دولتي است
خبرگزاري فارس: نائب رئيس مجلس شوراي اسلامي گفت: تمامي مشكلات كشور ريشه در مديريت دولتي و بزرگ شدن بدنه اجرايي كشور دارد كه اين امر با كاهش و گاهي فقدان نظارت روبرو است.
به گزارش خبرگزاري فارس از قزوين، سيد محمد حسن ابوترابي فرد پنجشنبه شب در مراسم تجليل از برگزيدگان و نخبگان علمي، پژوهشي، فرهنگي و ورزشي دانشگاه آزاد اسلامي قزوين اظهار داشت: نظام جمهوري اسلامي در عرصه تربيت نيروي انساني و گسترش آموزش عالي كشور دست به يك معجزه و كار استثنايي زده به طوري كه طي سه دهه انقلاب به جايگاه برجستهاي از دانش دنيا رسيدهايم. وي ادامه داد: در اين عرصه در كنار حركت آموزش عالي دولتي كه دو وزارتخانه علوم و تحقيقات و فناوري و وزارت بهداشت و درمان متصدي اصلي آن بودند بخش خصوصي با بستر سازي مناسبي كه ايجاد كرد، حضور يافت. نماينده مردم قزوين در مجلس شوراي اسلامي افزود: پرچم تلاش و حركت بخش خصوصي در عرصه آموزش عالي كشور در دست دانشگاه آزاد است و اين دانشگاه در سال 71 متولد شد و رشد، پويايي و حركت پرشتابي را در طول 15 تا 16 سال داشت و از نظر فضاي آموزشي، تعداد دانشجو و موفقيت در بخشهاي مختلف، نسبت به ديگر مراكز آموزش عالي در جايگاه خاصي قرار گرفت. وي اضافه كرد: اين مطلب بيانگر آن است كه اگر نظام جمهوري اسلامي كار را به دست مردم بسپارد و مديريت كشور مصمم بر محدود كردن حوزه فعاليت دولت در بخشهاي مختلف سياسي اجتماعي و غيره پيش رود، ما در كوتاه مدت با يك تحول بزرگ روبرو خواهيم شد. ابوترابي تأكيد كرد: هرچند حمايت و پشتيباني نهادهاي دولتي نقش كليدي در موفقيت دانشگاه آزاد داشت ولي ما براي اين دانشگاه رديفي در بودجه و يك نيروي انساني دولتي نديدهايم و در واقع دولت براي حركت اين دانشگاه برنامهاي ارائه نداده است. وي خاطر نشان ساخت: تمامي فعاليتهاي صورت گرفته در دانشگاه آزاد، توسط اساتيد و مسئولان اين نهاد غيردولتي بوده كه اين رشد و پويايي مسبب تغيير نگرش در يك نهاد دانشگاهي است كه اين معنا بايد در همه حوزهها باشد. نائب رئيس مجلس شوراي اسلامي تصريح كرد: تمامي مشكلات كشور ريشه در مديريت دولتي و بزرگ شدن بدنه اجرايي كشور دارد كه اين امر با كاهش و گاهي فقدان نظارت روبرو است. وي توضيح داد: اگر به جاي انجام كار موازي در كنار نهادهايي كه امور آنها در دست مردم است بر رشد و شكوفايي اين نهادها نظارت شود و اگر وزارت علوم و وزارت بهداشت حمايت و بستر سازي اين مجموعه آموزشي را فراهم آورند در جايگاه بهتري قرار خواهيم گرفت. ابوترابي اعلام كرد: بايد با عزم و اراده جدي بر كوچك شدن دولت و سپردن كارهاي مردم به مردم تلاش كنيم و متأسفانه حتي دانشجويان و فارغالتحصيلان به جاي تكيه بر توانايي مديريتي خويش تمام نگاه خود را معطوف به دولت كردهاند در حالي كه اين فارغالتحصيلان و دانشجويان هستند كه بايد كارآفرين باشند. وي عنوان داشت: دولت بايد در كارآفريني به اين افراد كمك كرده و منابع مالي كلاني را كه در اختيار دارد پشتوانه صحيح علمي و حركت در اين مسير پرقدرت قرار دهد. نائب رئيس مجلس شوراي اسلامي خاطر نشان ساخت: اميدوارم به اين سو حركت كرده و شما دانشجويان و فارغالتحصيلان اين مشكل را حل كنيد و كارهايي كه شايسته انجام آن هستيد را انجام دهيد.
۱۳۸۷ آذر ۱۷, یکشنبه
مدیران دولتی متخلف اند!
در نشست سراسري مديران ديوان محاسبات كشور مطرح شد؛ 4500 پرونده تخلف براي 13 هزار و 500 مدير دولتي
گروه اقتصاد: دو روز پيش نشست سراسري مديران ديوان محاسبات كشور برگزار شد و در اين همايش نيز درست مثل بسياري از نشستهايي كه اين روزها برگزار ميشود برخي از مسوولان كشور با جديت وابستگي به نفت يا تكيه اقتصاد به بينش نفتي را زيانبار براي اقتصاد ايراني دانستند. البته پيش از اين نيز بارها كارشناسان و تحليلگران نسبت به شيوع بيماري نفتي در اقتصاد كشور هشدار داده بودند اما امروز ميتوان گفت كه هنوز جريان نفت در اقتصاد ايران جايگاهي ويژه دارد.
در سه سال گذشته و بعد از روي كار آمدن دولت نهم گروهي از انديشمندان اقتصادي با ارزيابي برنامههاي اقتصادي دولت، آينده اقتصاد ايران را در گرداب نفتي و ناخوشايند پيشبيني كردند. اين هشدار ميتوانست برنامهريزي اقتصادي را دگرگون كند اما كار به نحوي ادامه يافت كه اكنون بدون تعارف ميتوان گفت كه در سه سال گذشته اقتصاد ايران بيش از هر زمان ديگري وابستگي به نفت را تجربه كرده است و حالا با افت بهاي نفت و از دست رفتن درآمدهاي نفتي در آستانه مشكلي بزرگ ايستاده است. البته شايد اين اتفاق را بتوان مثبت ارزيابي كرد. سقوط بهاي نفت حداقل اين امكان را ايجاد ميكند كه برنامهريزان دولتي بدون در نظر گرفتن درآمدهاي بادآورده ناشي از فروش طلاي سياه به بازسازي اقتصادي بينديشند. رئيس كميسيون برنامه و بودجه مجلس از اين منظر در نشست مديران ديوان محاسبات ميگويد: <اگر نفت بشكهاي 500 دلار هم شود باز اين پول خرج خواهد شد يعني باز صرف واردات ميشود.> به نظر ميرسد بايد به اين نماينده مجلس حق داد چون در سه سال گذشته درست همزمان با رشد درآمدهاي نفتي به جاي آنكه توليد ارتقا يابد، واردات مصرفي در صدر فعاليتهاي اقتصادي كشور قرار گرفت. اين در حالي است كه تجربههاي اقتصادي جهان نيز بارها به اثبات رسانده است كه اين رفتار اقتصادي (فاقد باور به توليد) گرههاي فقر و بيعدالتي را افزايش ميدهد. اين مساله را رئيس كميسيون برنامه و بودجه مجلس نيز تاييد ميكند. او ميگويد: <راه مبارزه با فقر، فساد و تبعيض سامانيافتن توليد است.>رضا عبداللهي گفت: براي رونق، رشد و اشتغال بايد حتما هم از بخش دولتي و هم نفت جدا شود و كار به بخش غيردولتي با پرچمداري بخش خصوصي واگذار شود. وي در نشست سراسري مديران ديوان محاسبات كشور يافتن راه صحيح و حركت كردن در مسير درست را موجب سرعت در رشد و توسعه كشور دانست و تصريح كرد: راه صحيح در اداره كشور اين است كه رشد توليد را با سه ويژگي سرعت بيشتر، كيفيت بهتر و هزينه كمتر سامان دهيم. مصرف و هزينه حتما بيشتر از توليد نخواهد بود. هيچ جامعهاي نميتواند بيش از توليدش مصرف و بيش از درآمدش هزينه كند.نماينده مردم ماهنشان اضافه كرد: در زندگي مادي و معنوي بايد بتوانيم توليد را سامان دهيم. سرعت ما بايد از كشورهايي مانند امارات، عربستان و تركيه بيشتر باشد تا بتوانيم عقبماندگيها را جبران كنيم. هزينهها بايد كاهش و كيفيت توليدات بايد ارتقا يابد والا بازارهاي خارجي، كالاي ايراني را نخواهند خريد.وي افزود: اگر بخواهيم راه درست را پيدا كنيم بايد فضاي دولتي شكلگرفته طي سالهاي پس از انقلاب را به سمت بخشهاي عمومي، خصوصي و تعاوني تغيير جهت دهيم. تجربه ساير كشورها و حتي تجربه 30ساله پس از انقلاب نشان داده است كيفيت، هزينه و سرعت در ساختار دولتي در پايينترين سطح قرار دارد.اين عضو اصولگراي مجلس هشتم با بيان اينكه سند چشمانداز 20 ساله و قانون سياستهاي اجرايي اصل 44 قانون اساسي بر واگذاري امور به بخش خصوصي اصرار دارد، اظهار كرد: تا جايي كه بخشهاي غيردولتي نظير تعاوني و خصوصي ظرفيت دارند كارها بايد به آنها سپرده شود، البته اين كار بايد با پرچمداري بخش خصوصي انجام شود. بايد به اين بخش ميدان بيشتري دهيم. در اين صورت سرعت افزايش، هزينهها كاهش و كيفيت توليدات افزايش مييابد كه هيچ شاخصي به اندازه <شاخص مالكيت> برانگيزهها براي حضور در عرصهها موثر نيست. عناصر رقابت با به رسميت شناختهشدن <اصل مالكيت> به ميدان ميآيند.رئيس كميسيون برنامه و بودجه با اشاره به اظهارات يكي از اقتصاددانان خارجي، گفت: يكي از اقتصاددانان مشهور بينالمللي معتقد است هزينهها بر 4 نوع است. هزينه از جيب فرد براي خود فرد، هزينه از جيب فرد براي ديگران، هزينه از جيب ديگران براي خود فرد و هزينه از جيب ديگران براي ديگران كه عملكرد دولتها در هزينهها از نوع چهارم است درصورتي كه بهترين نوع هزينه، هزينه از نوع اول است. عبداللهي اظهار كرد: در انشاي قانون سياستهاي اجرايي اصل 44 قانون اساسي تعاونيهاي سهامي نيز گنجانده شده است. با رعايت سه پارامتر سرعت، كيفيت و هزينه بهرهوري نيز ارتقا مييابد. وي با يادآوري جلسهاش با رئيس مجلس شوراي اسلامي، گفت: در جلسهاي كه با حضور مشاوران و آقاي لاريجاني داشتيم، گفتم نگران كاهش قيمت جهاني نفت نبايد بود چرا كه اگر نفت بشكهاي 500 دلار هم شود باز اين پول خرج خواهد شد يعني باز صرف واردات ميشود. خرج پول در اقتصاد كشور نيز تا يك اندازهاي براي اقتصاد كشور امكانپذير است، اگر از آن سطح بالاتر برود، اقتصاد با ركود شديد مواجه ميشود.نماينده مردم ماهنشان تاكيد كرد: بايد از نفت جدا شويم. كاهش قيمت نفت زمينهخوبي براي تحقق اين آرزو است. با فروش اثاث خانه و ثروت ملي نميتوان كشور را آباد كرد؛ از اينرو بايد سنتهاي الهي را به كار بريم.عبداللهي اتكا به نفت را براي اداره كشور تفكر باطلي دانست و اظهار كرد: مقام معظم رهبري همواره تاكيد داشتهاند شيرهاي نفت بايد بسته شوند تا بتوانيم بر توليدات غيرنفتي اتكا كنيم. براساس محاسباتم اگر ميزان مصرف و صادرات نفت و گازمان 7 ميليون بشكه در نظر گرفته شود، به قيمت فعلي، درآمدي معادل 130 ميليارددلار عايد كشور ميشود. اگر ميزان درآمد داخلي حاصل از فروش نفت و گاز 25 ميليارد دلار منظور شود با كسر اين عدد از 130 ميليارددلار 105 ميليارددلار باقي ميماند. اگر اين فرض محال، مبنا قرار گيرد كه 15ميليارد دلار از 105 ميليارد دلار به بخش خصوصي وام داده ميشود حدود 90 ميليارددلار در اختيار دولت باقي ميماند.وي افزود: اگر 30 هزار ميلياردتومان از محل مالياتها عايد دولت شود اين درآمد به اضافه 90هزار ميليارد تومان حاصل از نفت و گاز نشان ميدهد، كه 75 درصد منابع كشور از نفت و گاز، كه هيچ زحمتي براي آن نكشيدهايم، هزينه ميشود. نماينده مردم ماهنشان با تاكيد بر اينكه بايد راه درستي كه توليدات غيرنفتي اساس آن است در دستور قرار گيرد، متذكر شد: بايد با سعي، تلاش و كار افزايش توليدات غيرنفتي را در دستور كار قرار دهيم. تركيه 135ميليارد دلار صادرات غيرنفتي را هدفگذاري كرده است ولي ايران در سال جاري تنها به 25 ميليارد دلار فكر ميكند. رئيس كميسيون برنامه و بودجه در بخش ديگري از سخنانش با تاكيد براينكه علاوه بر خصوصيسازي آزادسازي قيمتها بايد اتفاق بيفتد، افزود: قيمتهاي دولتي كه عمدتا قيمتهايي غيرواقعي و دادههاي غلط است منجر به خروجي غلط در اقتصاد كشور نيز ميشود. راه مبارزه با فقر، فساد و تبعيض سامانيافتن توليد است؛ هرجا كه <رشد> بود حتما رونق و توسعه نيز وجود دارد ولي هركجا رشد نبود رانت، فساد، فقر و تبعيض گسترش مييابد.نماينده مردم ماهنشان در مجلس تاكيد كرد: بايد سعي كرد مديران دستگاهها را بهكارهاي انجام نشده هدايت كنيم. مديران بهدليل كارهاي انجام شده مورد عتاب و خطاب قرار ميگيرند، در صورتي كه اين رويه بايد به كارهاي انجام نشده سوق يابد. اگر براي تحقق اين هدف ابتكارات مديريتي لازم است، بايد كاري كرد كه اين اتفاق حتما بيفتد.عبداللهي يادآور شد: مديران در شهرداريها و دستگاهها به دليل ترس از مافوق يا بيتوجهي به وظايف، كار نميكنند. بوروكراسي اداري و امروز و فردا كردن دستگاهها، يكي از مصاديق دغدغهها است. وقتي سرعت خرج پول از سرعت توليد كار و كالا پيشيگرفت، تورم بهوجود ميآيد. رئيس كميسيون برنامه و بودجه با بيان اينكه در ايران <حيفها> بسيار بسيار بيشتر از <ميلهاست>، گفت: با اينكه در كشورمان حيفها بسيار بسيار بيشتر از ميلها است ولي همه توجهات به سمت ميلهاست. برداشتم اين است كه 99/5 واحد به حيفها و نيمواحد به ميلها اختصاص دارد. اگر ريشه حيفها با واگذاري امور به بخش خصوصي خشكانده شود، بخش قابل ملاحظهاي از ميلها تعديل ميشود.وي در توصيهاي به رئيس و مديران استاني ديوان محاسبات كشور، گفت: برخي از بندهاي 40 گانه قانون بودجه 87 هنوز اجرايي نشده، از اينرو ديوان بايد به اين موضوع رسيدگي كند.4500 پرونده تخلفرئيس كل ديوان محاسبات كشور در همايش سراسري مديران ديوان محاسبات كشور تصريح كرد: ديوان با اطلاعات، ظرفيت قانوني و نيروهاي پخته و دلسوزياي كه دارد ميتواند امر بهرهوري را محقق كند و اين جزو وظايف ما است.دكتر رحماني فضلي در همايش سراسري مديران ديوان محاسبات كل كشور با بيان اينكه اموري هستند كه هنوز به صورت نهادينه و ساختاري پيگيري نشدهاند و تنها به صورت موردي پيگيري ميشوند، افزود: يكي از اين موارد بحث نظارت است و ما در حال بررسي هستيم و بعد از انجام عمليات مالي كه در قالب كلي برخي را به صورت تفريغ بودجه و برخي را موردي عمل ميكنيم.وي خاطرنشان كرد: ورودي و خروجي آن انباشت پرونده است و اين شيوه متخلف درست كردن و تخلفزايي است كه نمونه آن اين است كه امروز ما 4500 پرونده با 13 هزار و 500 مدير داريم.وي با بيان اينكه نظارت ميتواند اين موضوع را به موقع انجام دهد و ميشود از مچگير به مشاور تبديل شد، اظهار كرد: ميتوان با نظارت در همان ابتدا تخلفات را رسيدگي و جلوگيري كرد و اگر تخلفي هم در پايان باشد اول حسابرسهاي ما بايد مجازات شوند، چرا كه آنها بايد در مرحله اول اين تخلفات را ميديدند. وي بحث بهرهوري را از اولويتهاي ديگر ديوان دانست و گفت: از آنجا كه اين كار زمان ميبرد ابتدا بايد از بررسيها خلاص شويم و بعد به بهرهوري برويم اما الان 90 درصد وقت نيروها در جمعآوري اطلاعات مربوط به تفريغ بودجه است كه ميتوانيم آن را به 10 درصد برسانيم. رحماني فضلي تاكيد كرد: بهرهوري در 4 مولفه قيمت تمام شده، كيفيت محصول، زمان انجام پرونده و كميت، مورد بررسي قرار ميگيرد كه لازمه آن تجهيز منابع انساني و تخصصهاي مختلف و تغيير در تشكيلات ساختار است كه بايد فراهم شود. وي با اشاره به اينكه اگر اين موارد فراهم شود با سرعت بهرهوري افزايش ميكند، گفت: در حال حاضر ما با فقر امكانات شديد مواجه هستيم، چرا كه در حوزه بهرهوري عمدهترين موضوع ارتقاي راندمان كار است.وي در پايان و خطاب به رضا عبداللهي رئيس كميسيون برنامه و بودجه مجلس كه در اين جلسه حضور داشت ابراز اميدواري كرد اين دو گام اساسي در ديوان محقق شود و كميسيون برنامه و بودجه در مجلس نيز مثل هميشه يار و ياور دوستان ما در ديوان محاسبات كشور باشد.
درباره من
پیوندها: دریاچه ها
- پست گوگل
- پست یاهو
- بلاگر
- Global Issues / مسائل جهاني
- کارمندنیوز
- جشنواره تسما
- جشنواره رازی
- جشنواره فردوسی
- جشنواره بین المللی خوارزمی
- جشنواره فارابی
- جشنواره ابوریحان
- اثیر
- دانشکده مدیریت دولتی دانشگاه سیراکیوز
- دانشکده حکومتداری دانشگاه هاروارد
- هیات حمایت از کرسی های نظریه پردازی
- PUBLIC POLICY - wisegeec
- PUBLIC POLICY
- Good Governance - UN
- Governing/ مجله حکومتداری
- United nations/سازمان ملل
- National Academy of Public Administration
- International Labour Organization / سازمان بین المللی کار
- Open Budget Index / سازمان بین المللی شفافیت بودجه ای
- UNDP - ( HDI ) - Human Development Report
- transparency international / شفافیت بین الملل
- کتابخانه رایگان مدیریت
- فرهنگ فارسی
- فرهنگ لغت به شش زبان
- webster
- مقالات سیاست
- کتابخانه کنگره
- مرجع دانش /CIVILICA
- مقالات مدیریت
- EIPA
- HBR
- kaizen
- هم افزایی
- شش سیگما
- مدیران عصر ظهور
- مجلات ایران
- عصر مدیریت
- راهکار مدیریت
- دانش مدیریت
- مدیر
- پیام مدیریت
- گزیده مدیریت
- تدبیر
- مرکز آموزش مدیریت دولتی
- مرکز تحقیقات استراتژیک
- مركز مطالعات مديريت و بهره وري ايران
- مدیریت کلماتی
- سازمان ملل متحد
- دانشگاه علامه طباطبایی
- شورای عالی انقلاب فرهنگ
- وزارت علوم،تحقیقات وفناوری
- وزارت کشور
- وزارت امور خارجه
- مجمع تشخیص مصلحت
- مجلس شورای اسلامی
- معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی
- ریاست جمهوری
- سایت دولت
- مدیر
- عصر مدیریت
- PUBLIC POLICY - wisegeec
- PUBLIC POLICY
- National Academy of Public Administration
- کتابخانه رایگان مدیریت
- Good Governance - UN
- Governing/ مجله حکومتداری
- United nations/سازمان ملل
- PUBLIC POLICY - wisegeec
- PUBLIC POLICY
- National Academy of Public Administration
- کتابخانه رایگان مدیریت
- Good Governance - UN
- Governing/ مجله حکومتداری
- United nations/سازمان ملل
- Global Issues / مسائل جهاني
- Global Issues / مسائل جهاني
- Global Issues / مسائل جهاني
- Global Issues / مسائل جهاني
- Global Issues / مسائل جهاني
بايگانی وبلاگ
-
▼
2008
(42)
-
▼
دسامبر
(16)
- بوستان مدیریت دولتی
- ساموئل هانتینگتون درگذشت
- السلام علیک یا ثارالله
- سفر با قطار فساد از ایستگاه بی تدبیری
- مديريت اسلامي يا مديريت بر مسلمين؟
- نقشه جامع علمي كشور
- مديران پرحاشيه دولتي
- مدیریت بومی و ایرانی
- فساد اداری
- مدیریت دولتی و علوم سیاسی
- توجه فرمایید:
- بحران مالی 2008 و فرصتها و تهدیدات پیش رو
- مدیریت دولتی در سنگاپور
- اندر باب مدیریت دولتی
- ریشه واقعی مشکلات کشور
- مدیران دولتی متخلف اند!
-
▼
دسامبر
(16)